Amsterdam
 
Op zaterdag 4 oktober was het dan eindelijk zo ver. Na maanden lang denken over en denken aan, nu eindelijk lopen langs, het Pelgrimspad. Voor de eerste dag had ik niet zozeer een afstand gepland, maar een duur van de tocht. Aangezien het pelgrimspad vlak langs het rijksmuseum loopt leek het me aardig om daar eens naar binnen te gaan. De tijd die je daar blijft ronddwalen heeft natuurlijk invloed op de afstand voor zo'n dag. Mijn schatting was dat ik wellicht niet verder zou komen dan tot het Amsterdamse bos, en dan met de tram naar Duivendrecht en vervolgens naar Eindhoven.

Toen ik om iets na negenen in Amsterdam aankwam was het nog nog niet druk op straat. Rustig kuierde ik richting het rijksmuseum. Een paar honderd meter voor het museum begon het te regenen, maar dat hinderde me niet. In het museum eerst de Nachtwacht opgezocht; die moest ik toch gezien hebben. En daarna vele andere werken bewonderd. Het zijn echte meesterstukken, maar ik kan er toch geen uren naar kijken. Na een paar uur had ik het wel gezien en ik vervolgde mijn pad door het Vondelpark en Amsterdamse bos. Beide zijn zeer geschikt om even een eindje te gaan trimmen, wat dan ook door velen wordt gedaan. Het Amsterdamse bos is heerlijk rustig zolang er geen vliegtuigen over vliegen. De ene jumbojet was nog niet weg, of de andere kondigde zich weer aan. Het is een indrukwekkend gezicht als die dingen zo laag over komen. Maar toen ik er dan ook een foto van wilde maken kwamen ze even niet.

Om twee uur leek het me een goed tijdstip om over de terugreis na te denken. Ik was vlakbij Bovenkerk. Hier werd me geadviseerd om met de sneltram lijn 51 naar Amsterdam Amstel te gaan. Hoewel men mij het goed had uitgelegt viel het niet direct mee de eindhalte, Poortwachter, te vinden. Een oude spoorlijn bracht me namelijk op een dwaalspoor. Gelukkig liepen er meer mensen die me weer in de juiste richting stuurden, maar deze hadden geen rekening gehouden met wegwerkzaamheden. Een paar zandbulten en een hek gaven een avontuurlijk tintje aan de wandeling, en zo bereikte ik dan uiteindelijk halte Poortwachter.

Het eerste stuk, 14 km, zit er op. Volgende keer verder vanaf Bovenkerk.
Tue Nov 23 20:49:41 2004