Den Bosch
 
Het lopen van het Pelgrimspad van Vught naar 's Hertogenbosch kun je op verschillende manieren aanpakken. Je kunt het einde van deel I lopen, of het begin van Deel II. Je kan ze ook allebei lopen of allebei overslaan en direct afbuigen naar het Zuiden.

Op zaterdag 19 juni besloot ik eerst maar eens van Vught naar 's Hertogenbosch te gaan. Tenslotte heb je niet het hele pad gelopen als je moedwillig een stuk overslaat. Ik schrijf met opzet moedwillig omdat het me ook wel eens overkomt dat ik per ongeluk een verkeerd pad in sla en daardoor iets oversla. Dat moet kunnen, maar Den Bosch overslaan dat gaat te ver.

Vanaf station Vught was het eenvoudig om terug op de route te komen. Na een slingerend pad langs de Lunetten kom je bij het afwateringskanaal 's-Hertogenbosch - Drongelen. Schijnbaar was er nog niet genoeg water om af te voeren, want ik werd getrakteerd op een klein buitje, waar ik in mijn poncho geen last van had. Ik weet niet of de drukknop bij de verkeerslichten wel werkt. Van alle kanten mocht het verkeer doorrijden terwijl mijn licht op donker-rood bleef. Tenslotte ben ik dan maar door gelopen.

St. Jan Na een wandeling langs de zuidkant van Den Bosch ben je al gauw bij de St. Jan. Een bezoek aan de De kathedrale basiliek van St. Jan heeft toch wel wat. Het is onvoorstelbaar hoeveel werk het is geweest om dit alles te vervaardigen, en nu nog te onderhouden.

Na het het voeden van de geest, kwam het voeden van de maag bij 'De Roosekrans' in de Hinthammerstraat. Een Bossche Bol met een kop warme chocolademelk. Het interieur van dit koekhuis is, ten minste op de bovenverdieping, zeker een blik waardig.

Noordbrabants Museum De afstand tot het station was niet zo groot meer, dus tijd genoeg om nog meer cultuur te snuiven. Bijvoorbeeld het Noordbrabants museum. Er was een grote overzichtstentoonstelling van Henk Helmantel. Henk Helmantel Vooral de perfect geschilderde stillevens en Interieurs van kerken en oude gebouwen spraken me erg aan. Ze zijn beter dan een foto, want als je een foto van zo'n werk ziet, blijft er niets van over.

Het Oeteldonks Gemintemuzejum Na dit perfecte schilderwerk wilde ik nog wel even de anderekant van Den Bosch zien. Drie dagen per jaar is 's Hertogenbosch van de kaart verdwenen en maakt dan plaats voor het dorp Oeteldonk. Dit dorp heeft zijn eigen museum, Het Oeteldonks Gemintemuzejum, waar je meer te weten komt over caranaval en carnaval in Oeteldonk in het bijzonder. Zeker een aanrader!

Tue Nov 23 20:49:41 2004