De pas er in I
 
Op vrijdag 30 april was het mooi weer, en waarom zou ik dan tot zaterdag wachten om een stukje te gaan wandelen. Het was inmiddels drie weken geleden dat ik de Kenneymars van Sittard had voltooid, en alle blaren waren weer geheeld.

Zoals ik ook de vorige keer al had gezien, moest ik wel doorlopen tot Heusden, dus een kleine dertig kilometer. Daarom besloot ik redelijk op tijd weg te gaan zodat ik om 10.30 u al met de pont in Woudrichem aankwam. Daar zette ik direct de pas er in. Na dat ik de afgedamde Maas was overgestoken kwam ik een gedenksteen tegen. Die kun je gewoon niet missen, want hij staat in de routebeschrijving. Zonder me af te vragen waarom deze steen hier stond, heb ik hem gefotografeerd.
"De aanleg van de Bergsche Maas moest een einde maken aan overstromingen. Op advies van de grote waterbouwkundige ir. Lely werd in 1888 gestart met het graven van de nieuwe rivier, van Hedikhuizen naar het Hollandsch Diep. De rivier werd dwars door het stroomgebied van het Oude Maasje gegraven. Bij Drongelen moesten daar zelfs dorpen voor verdwijnen. De kanalisering van de Maas in 1904 is van grote invloed geweest op het Land van Heusden en Altena. Een gebied met een hechte gemeenschap werd in tweeŽn gesplitst. Rijkswaterstaat heeft toen ter compensatie van de nadelen voor de bevolking, een aantal veren in de vaart gebracht waarmee bewoners kosteloos ieder uur van de dag de nieuwe Maas konden oversteken."
De steen is onthult door koningin Wilhelmina ter gedenking van de scheiding van Maas en Waal.

Na Brakel wordt je in allerlei kronkels door het bos gestuurd. Als op de kaart kijkt is het maar een heel klein stukje bos, maar toch voelde ik me daar heel ver weg van de drukte van alledag. In tegenselling tot andere mooie plekjes hoor je hier ook geen autoverkeer op de achtergrond.

Op de pontjes over de Afgedamde Maas en Maas hoefde ik niet lang te wachten. Op de eerste pont viel mijn oog op een reclamebord van hotel-restaurant Amadeus. Het plaatje kwam me zeer bekend voor. En ja hoor mijn dochter het eens het oorspronkelijke plaatje met drie kaarsen veranderd in een twee kaarsen versie en op het internet gepubliceerd. En deze versie stond nu hier op het bord.

In Heusen was het gezellig druk, maar mijn doel na dertig kilometer was een bus te vinden. In de het bushokje dat ik vond was de dienstregeling niet te lezen, zodat ik besloot nog maar een halte verder te gaan. Tussen Heusden en Oud-Heusden zag ik plotseling de bus naar 's Hertogenbosch aankomen. Hoewel er daar geen halte was stak ik toch mijn hand op; en ja hoor de bus stopte vlak na de bocht nam me mee zodat ik niet verder hoefde te lopen. De bus reed weer terug in de richting waar ik vandaan kwam, maar wat kon het me ook schelen, ik kon zitten.
Tue Nov 23 20:49:41 2004