Gouda
 
Om mijn tocht langs het Pelgrimspad te vervolgen reisde ik op 6 december af naar Bodegraven.Rondwandeling in Bodegraven Ik had al heel wat afgesurf op het internet naar bezienswaardigheden in Bodegraven en had daar een leuke wandeling gevonden. Voor ik weer verder ging naar de Warmoeskade heb ik eerst wat in het dorp rondgelopen, en een kop soep gegeten in de snackbar.

Als je de kaart bekijkt lijkt het of je over het water van de Reewijkse plassen moet lopen. In werkleijkheid is er een redelijke breed stuk grond met vele vakantiewoningen. Als je van de rust wilt genieten, zit je hier wel goed. Na Driebruggen en Hogebrug zag ik plotseling een dubbelteken wat afweek van de route in het boekje. Het pad liep via een grasdijk richting Hekendorp. Vandaar ben ik naar station Gouda Goverwelle gegaan.

Hoewel Gouda niet helemaal, en met de omleiding helemaal niet, aan het Pelgrimspad ligt leek het me toch de moeite waard om Gouda te bezoeken. De grote of St.-Janskerk in Gouda Op zaterdag 27 december, klokslag tien uur, was ik in de St.-Janskerk. Ik had het geluk dat na enkele dagen de zon weer scheen zodat de gebrandschilderde ramen extra mooi te zien waren.

Tegenover de ingang van de kerk ligt het Museum Catharina Gasthuis. Ook hier was ik ongeveer de enigste bezoeker. In alle rust kon ik genieten van het verleden van het Gasthuis met schitterende schilderijen, stadsapotheek, stijlkamers en martelwerktuigen. Hoewel het onderwerp niet het meest vrolijke is, heeft 'Het dode kindje' van Bartholomeus van der Helst het meeste indruk op me gemaakt.

Het was inmiddels half één toen ik mijn pad via Haastrecht langs de Vlist naar Schoonhoven vervolgde. In Haastrecht was wegens de winterperiode het Bisdom van Vliet en bezoekercentrum Gemaal De Hooge Boezem gesloten. Het voordeel hiervan was dat ik om een uur of vier, nog voor het donker, in Schoonhoven aankwam. Hier kon ik even later de bus terug naar Gouda pakken.

Tue Nov 23 20:49:41 2004