Kamp Vught
 
Op vrijdagavond, voor zaterdag 29 mei 2004, dacht ik dat ik nog een kilometer of dertig te gaan had naar 's Hertogenbosch. Maar vanaf Udenhout is het slechts 21 km. Dit traject opsplitsen in twee etappes leek me niet nodig. Omdat het traject van 'De ijzeren man' tot het station hetzelfde is als het eerste stuk van het tweede deel kon ik zelfs daar stoppen.

Het traject was dicht bij huis en de afstand niet te groot dus ik ging ik pas om half negen op pad. In Tilburg kon ik de bus naar Berkel-Enschot Udenhout niet op het bord informatiebord vinden. Dat bleek achteraf wel logisch want het is een stadsbus en geen streekbus. Ik herinnerde nog waar ik de vorige keer was uitgestapt en had tijd genoeg, dus liep ik rustig langs alle haltes tot ik lijn 49 gevonden had. Ik hoefde niet lang te wachten voordat de bus kwam. Toen ik mijn strippenkaart pakte zei de chauffeuse dat ik een retour voor slechts 50 eurocent kon krijgen. Een enkeltje hadden ze niet, maar 50 eurocent is altijd nog goedkoper dan 4 strippen. Het was al jaren zo dat je op zaterdag en op koopavonden van dit voordelige tarief gebruik kon maken. Veertien dagen geleden dus ook.

Hoewel de eindhalte volgens de dienstregeling 'Groenstraat' heet stopt de bus een halte eerder om pas weer te vertrekken als het tijd is voor de terugreis naar Tilburg. De halte 'Groenstraat' is dus eigenlijk de eerste halte van de terugweg. Ik stapte maar vast uit en het duurde niet lang of ik was weer op de route.

Het pad, dat gedeeltelijk over een ruiterpad liep, was behoorlijk stoffig, maar niet zo erg als de zandvlakte van de vorige keer. Bij paddestoel 23708 wilde ik linksaf richting Den Bosch, maar als je over het pad langs 'De ijzeren man' loopt kom je die niet tegen. Pas een halve kilometer later besefte ik dat ik verkeerd liep en ging weer terug. Bij P23707 rechtdoor richting kamp 'National Monument Kamp Vught' kan dan wel waar zijn, maar er stond toch duidelijk een bord linksaf naar het kamp. Toen ik linksaf ging, kwam ik weer bij het strandpaviljoen waar ik een half uur eerder ook was.

Nationaal Monument Kamp Vught De Lunettenlaan, van het paviljoen tot het monument, is lang in de zon. 60 Jaar geleden zal men zich daarover geen zorgen hebben gemaakt. Na de kazernes, kamp Lunetten en de gevangenis kom je tenslotte bij het 'National Monument Kamp Vught'.

Het was er niet druk zodat ik het een en ander in alle rust kon aanschouwen. Ik moet er niet aan denken met 240 man in een barak. Na een kopje koffie met bijsmaak, dat had niets met de kwaliteit te maken, ging ik weer verder. Eigenlijk had ik geen zin meer om door Den Bosch te lopen en besloot naar station Vught te gaan. Het stuk door en naar Den Bosch komt later wel.
Tue Nov 23 20:49:41 2004