Familiewapen

VAN SLAGEREN

Beschrijving

Schild: in zilver drie golvende blauwe dwarsbalken, over alles heen gekoust van rood, beladen boven met een slagersbijl en onder met een verkort kruisje, alles van goud.

Helmteken: een gouden klaverblad tussen twee zilveren buffelhoorns.

Dekkleden: blauw, gevoerd van zilver.

Aannemer:

Michael (Michiel) Wilhelmus Seerp Joannes Maria van Slageren, geboren te Eindhoven op 30.03.1955, wonende te Lindfield, West Sussex, Verenigd Koninkrijk, zoon van Cornelis Johannes van Slageren en Maria Henriette Elizabeth Stoffers, van beroep botanicus.
Aannemer stamt af van Meije Hendriks van Slageren, van beroep slager, daarnaast koemelker en gedurende een aantal jaren ook in een nevenfunctie van kerkvoogd van de hervormde kerk in Heeg, geboren Idzega op 09.04.1756, overleden Heeg op 01.02.1826, trouwt te Heeg 05.11.1786 met Akke Baukes, geboren 1761 te Oldeboorn (zie Bronnen 1). Meije Hendriks nam de naam "Slager" aan op 21 december 1811 (zie Bronnen 2). Deze naam is binnen vier maanden veranderd in "van Slageren", voor het eerst zichtbaar in de registratie op 11 april 1812 van de geboorte van Meije Hendriks's kleinkind Akke Houten. Meije Hendriks zelf ondertekent een notariŽle akte van 4 mei 1812 als "Meije Hendriks van Slageren" (zie Bronnen 3). De reden van naamsverandering is niet achterhaald. De naam "van Slageren" is gebleken uniek te zijn en alle dragers van deze naam stammen derhalve af van Meije Hendriks van Slageren en Akke Baukes.

Ontwerper:

In februari - maart 2009 ontworpen door Michiel van Slageren te Lindfield en getekend / gedigitaliseerd en beschreven door Walter Andreas Groen te Zeewolde. Het familiewapen is bestemd voor alle naamdragende nakomelingen van de oudste voorouder die de familienaam van Slageren droeg, Meije Hendriks van Slageren (1756 - 1826).

Betekenis:

Het ontwerp combineert aspecten van de geografie, leven en werk van de stamvader van de familie van Slageren, Meije Hendriks, als volgt: De kleuren van het ontwerp refereren aan Friesland (rood, wit, blauw), waar de familie vandaan komt - nagenoeg iedereen van de eerste vijf generaties woonde in deze provincie en ook heden ten dage nog steeds een groot aantal familieleden. Goud is, naast de heraldische betekenis, ook gebruikt als keuze voor contrast. De kleuren vielen logischerwijs in twee paren, namelijk blauw-zilver en rood-goud.

Bronnen:

1a "Van Meije Jenties van Oudega en Eelck Hendrikx tot Heegh". Genealogie van Slageren. Samengesteld, privť gedrukt en verspreid door Nanno van Slageren, Eindhoven, januari 2003.
1b "From Meije Jenties from Oudega en [and] Eelck Hendrikx of Heegh". Genealogy van Slageren. [English translation of the Dutch genealogy of Nanno van Slageren, by Frank (Frans) van Slageren, Australia, May 2003.]
2a Tresoar.nl
2b
3 De handtekening van Meije Hendriks van Slageren van mei 1812:


Registratie:

Op verzoek van Dr Michael Wilhelmus Seerp Joannes Maria van Slageren.

NGV 2009 144-nr2

Publicaties:

-

Internet:

http://www.vanslageren.nl/genealogie/index.htm

Contact:

Michiel van Slageren (m.slageren at kew.org)