Home      Vorige      Volgende
Zingen

Als aanvulling op de cursus toneel ben ik begonnen te zingen. Met een groep van zo'n man of twintig trachtten wij musicalliederen in te studeren. Het woord man moet je wel met een korrel zout nemen, want de dames hadden de overhand. Behalve het leren van de melodie en de tekst moesten we, om er een leuke uitvoering van te maken, ook nog danspasjes instuderen. Voor het leren van de melodie heb ik veel gebruik gemaakt van de cassetterecorder en de computer. Als je eenmaal de nootjes in de computer hebt is dat een ideaal hulpmiddel. De computer kan ze dan in elk gewenst tempo afspelen.En als je de moeite hebt genomen om de nootjes vierstemmig in te typen, kan elke stem ook afzonderlijk worden gespeeld.

Na twee jaar musicalliederen ben ik overgestapt naar een cursus solfège en stemvorming. Hier was meer tijd voor de zangtechniek. Het computerprogramma Cakewalk was nog steeds een grote hulp. In 1998 kreeg ik een uitnodiging om mee te doen aan de auditie voor de opera Dido and Aeneas. In eerste instantie leek me het niets, maar een auditie wilde ik toch wel eens meemaken. Ik zal u niet beschrijven ..... De uitslag van de auditie was voor mij verrassend. Mijn zangleraar wilde graag dat ik mee deed. Daar had ik eigenlijk niet op gerekend, want ik wilde ook nog andere dingen doen, en had alleen maar mee gedaan voor de auditie. Toch heb ik ja gezegd om als bas in het koor te zingen. Leuk, en ik had het niet willen missen.

Een half jaar later werd ik gevraagd om mee te zingen in een 'Sprookjes Opera' gebaseerd op een aantal werken van Henry Purcell. De helft van de muziek kende ik al want die kwam uit 'Dido and Aeneas'. De rest was, wederom met de computer, snel bijgeleerd.

Sinds 1999 heb ik nu zangles op de muziekschool. Een aantal malen heb ik daar gezongen op een voorspeelavond en op open podia. Op de volgende pagina's enkele impressies. De combinatie zingen en wandelen was de basis voor het project 'het Pieterpad in 490 dagen en 49 minuten'.


Als ik tijdens het wandelen begin te zingen kijk ik meestal eerst even om.

bijgewerkt op 12 november 2003