h e t   P i e t e r p a d   i n   4 9 0  d a g e n   e n   4 9  m i n u t e n
     


Home

Doel

Pietersdag

Status

Route

CD

Reacties

Meelopers

het LAW

Venlo Roermond

Links

Dossier
Wandelen is een van de bezigheden waar ik de laatste jaren veel tijd in heb gestoken. Zo ben ik over de afsluitdijk gegaan, een paar lange afstandswandelpaden gewandeld, met enkele Kennedymarsen mee gedaan en heb de Vierdaagse van Nijmegen gelopen.

Tijdens het wandelen mag ik graag zingen om de pas er in te houden. Het zingen beperkt zich dan niet tot teksten van anderen, maar er ontstaan ook spontaan eigen liederen die dan thuis gewapend met de kennis van harmonieleer en een computer worden bewerkt.

Dit bracht mij op het idee het Pieterpad op een geheel andere manier de bewandelen. Behalve het afleggen van de 490 km wil ik tijdens deze wandeling ideeŽn op doen voor een aantal nieuwe liederen en het resultaat hiervan vastleggen op CD. Omdat het pad 490 km lang is, lijkt het me leuk om de wandeling en het uitbrengen van een CD met 49 minuten muziek in een periode van 490 dagen te volbrengen.

Hoe deze 490 dagen zullen verlopen is, zowel voor u als voor mij, een verrassing. Behalve zelf een stuk van het Pieterpad te lopen kunt u ook via het digitale wandelpad meelopen van Pieterburen naar de St. Pietersberg.

Het Pieterpad is een van de bekenste wandelpaden van Nederland. Het is een langeafstandswandelpad wat loopt van Pieterburen in Groningen tot op de St. Pietersberg ten zuiden van Maastricht. Dit pad staat duidelijk beschreven in een tweetal boekjes. Behalve een beschrijving vindt men hierin ook een aantal duidelijke routekaarten. De route is opgesplitst in 27 etappes van gemiddeld zo'n kleine 20 kilometer. Het is geen georganiseerde wandeltocht die men op een bepaalde dag, of binnen een bepaalde tijd moet afleggen, maar men kan alleen of met anderen een deel lopen. Zo ben ik van plan in een periode van 490 dagen alle etappes van het noorden naar zuiden te bewandelen. Op 27 januari 2002 ben ik in Pieterburen gestart, en op 31 mei 2003 wil ik de laatste stappen zetten. Waarschijnlijk zal ik hierbij steeds een stukje van 20 a 40 km lopen en dan weer terug naar huis gaan, om dan een aantal weken later weer verder te gaan op het punt waar ik gebleven was. Er zijn al velen die dit pad bewandeld hebben, en zelf heb ik hem ook als eens gelopen. Ook zijn er die daar een keurige beschrijving van gemaakt hebben. Een aantal van die beschrijvingen zijn te vinden op het internet.

Mijn gedachte is om tijdens deze wandeling ideeen op te doen voor wat liederen. Ik heb heel wat afgelopen en gemerkt dat zingen tijdens het wandelen veel zuurstof en energie oplevert. Bij het zingen van eigen teksten kun je altijd doorzingen, want ben je de tekst kwijt, dan bedenk je ter plekke een nieuwe.

Nu zit ik al enkele jaren op een cursus harmonieleer, waar ik onder andere leer hoe je een melodie kan voorzien van een begeleiding. De liederen die onderweg in me opgekomen zijn, werk ik dan thuis verder uit. Ik denk dat er in de meeste nummers wel een stevig wandeltempo zal zitten.

De laatste stap van het hele project is om alle liederen in te zingen op een CD. Hoe ik dit ga realiseren weet ik nog niet, en ook de oplage is nog onbekend.

Samenvatting:
  • Pieterpad wandelen
  • ideeen voor liederen
  • begeleiding maken
  • zingen
  • CD

Johan van Slageren, december 2002
     
  Copyright (c) 2001-2003
Johan van Slageren
Laatste wijziging: 2004-2-21 10:50:44